Четвер, 28.03.2024, 15:02




Головна | Мій профіль | Вихід Вхід

Меню сайту
Вітання
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Головна » 2017 » Березень » 16 » ЛОВЕЦЬ МИТТЄВОСТЕЙ ЖИТТЯ
22:28
ЛОВЕЦЬ МИТТЄВОСТЕЙ ЖИТТЯ

«Ловець миттєвостей життя»… Під цією назвою 14 березня 2017 року в  Мукачівській ЗОШ №2 ім. Т.Г.Шевченка проведено творчу зустріч  з Мирославом Дочинцем - відомим українським письменником, журналістом, членом Національної спілки письменників України та Асоціації українських письменників, Національної спілки журналістів України, лауреатом Національної премії імені Т.Г.Шевченка, «Золотим письменником України». Окрім того, що пан Мирослав – лауреат численних літературних нагород, сміливо можна зазначити, що   він -  людина, якої торкнулася іскра Божа і розпалила в душі вогонь творення.

Святково прибраний актовий зал школи,    у центрі - книжково- ілюстративна виставка, яка найповніше розкриває життєвий і творчий шлях відомого прозаїка і публіциста, піднесений настрій присутніх – усе передувало тому, аби творча зустріч відбулася в невимушеній атмосфері.

Рівний, спокійний тембр голосу ведучих – Гомонай Ірини та Маргітич Евеліни -    спонукали учнів  7-11 класів, педагогів  та гостей: бібліотекаря Мукачівської міської бібліотеки Ольгу Андріївну Стадник, голову Мукачівського осередку Союзу українок Людмилу Іванівну  Оленушинець, її «союзянок», методиста методичного кабінету управління освіти Яцейко Олену Василівну, члена Спілки журналістів України, журналіста  Миколу Рішка - поринути у світ життєпису «золотого письменника України».

Особливо вражаючою була презентація «Ловець миттєвостей життя», що  допомогла присутнім усвідомити не лише життєвий шлях М. Дочинця, а й істинну цінність його  книг, які надихають, змушують замислитися над своїм призначенням на землі.  Уривки з творів «Книга мудрості», «Вічник», «Криничар», «Горянин», які читали учні, ще раз переконали присутніх у тому, що твори «Закарпатського Сковороди» сповнені філософським змістом, у них зібрана мудрість поколінь та розповіді людей про свою долю, про те, як чоловіки і жінки знайшли і створили себе у цьому світі. Крім того, книги М. Дочинця розповідають про видатних людей, які ведуть за собою світ, про тих, хто вміло поєднує матеріальне багатство з духовним в служінні своєму народу, про українську людину, яка залишається собою не зважаючи на життєві труднощі. І все це відбувається на фоні нашого етносу, нашої природи, яка є одним із головних героїв, а також фольклору.

Варто зазначити, що творча зустріч з письменником – це, безперечно,  ще одна сходинка до того, аби школярі усвідомили важливу роль книги в їхньому житті. Саме на такому  аспекті наголосила  й Ольга Андріївна Стадник (до речі, випускниця нашої школи). Вразила до глибини душі її поезія «Присвята М. Дочинцеві», яка ще раз довела, що пан Мирослав – це не тільки неперевершена особистість, це – людина, «поцілована Богом».

То хто ж такий, оцей «Закарпатський Сковорода»  - Мирослав Дочинець?  Погодьтеся, про людину можна говорити багато, але найкрасномовнішим буде те, які думки про себе висловлює вона сама. Цікавий задум сценарію (до речі, підготувала його вчитель української мови Гафинець Валентина Петрівна) полягав у тому, аби відбулася задушевна розмова між письменником та дітьми у формі своєрідного інтерв’ю. Безперечно, ідея вдалася, оскільки пан Мирослав не просто відповідав на запитання школярів, а виливав свою душу.  Попри те, що Мирослав Дочинець пише твори глибокого, філософського змісту, його розмова з дітьми була настільки щирою, доступною, відвертою, що відразу заполонила серце і душу присутніх. Переконливим доказом цього стала і черга, у яку вишикувались наприкінці заходу вчителі та учні, щоб придбати книгу з автографом автора.

Творча зустріч із «Закарпатським Сковородою»  стала ще одним свідченням того, що пише Мирослав Іванович Дочинець глибоко, яскраво, переконливо, мудро. Буденне, звичайне змальовує так, що раптом замислюєшся: та це не кінець усього, це початок нового періоду людської долі.

Ми, педагоги, маємо надію, що сучасні школярі   врешті-решт не будуть заручниками Інтернету, а  візьмуть книгу до рук, щоб усвідомити істинну вагу людського життя.

«Книги не просять дещиці уваги – вони захоплюють усю уяву. Книги не вимагають часу –вони володіють вічністю», - нехай ці слова Мирослава Дочинця із «Книги надиху»     стануть життєвим девізом  кожного, хто прагне віднайти  свою систему координат у цьому непростому, бентежному світі.

А Вам, Мирославе Івановичу, від  щирого серця зичимо міцного здоров’я, творчого натхнення, достатку, щастя, здійснення мрій і реалізації  творчих планів, щоб ще багато років були ви «ловцем миттєвостей життя» і переносили їх  у свої книги.

Низький уклін за злет творчої душі! З роси і води Вам!

Віта Лашкай,  голова профкому, учитель української мови

та літератури Мукачівської ЗОШ I-III ст. № 2 ім. Т.Г.Шевченка

Переглядів: 368 | Додав: Mshad | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Березень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів