Четвер, 28.03.2024, 23:20




Головна | Мій профіль | Вихід Вхід

Меню сайту
Вітання
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Головна » 2017 » Жовтень » 3 » Президія ЦК Профспілки: пріоритетом залишається відстоювання належного фінансування освіти
21:55
Президія ЦК Профспілки: пріоритетом залишається відстоювання належного фінансування освіти

Засідання президії Центрального комітету Профспілки працівників освіти і науки України, що відбулося сьогодні, 4 жовтня 2017 року, мало на меті розглянути ряд нагальних питань діяльності організації.

   Відкриваючи роботу Голова Профспілки Георгій Труханов зазначив, що засідання відбувається напередодні Міжнародного дня вчителя, яке відзначається в усьому світі 5 жовтня і покликане привернути увагу усього суспільства до вчительської праці та її неоціненного внеску у розвиток держав. Адже саме освітяни є основою стабільності та успіху суспільства вцілому. Голова Профспілки поінформував, що цьогоріч свято проходить під гаслом «Навчати вільно: розширення прав і можливостей вчителів», що повністю відповідає основному вектору діяльності Профспілки працівників освіти і науки України.

   Далі Георгій Труханов наголосив, що за останній час відбулися зміни в законодавстві, прийнято новий закон «Про освіту», йде обговорення держбюджету на 2018 рік, тому на порядок денний винесені найбільш актуальні питання, які матимуть безпосередній вплив на систему освіти країни. Так, серед них:

– здійснення громадського контролю виборними органами Профспілки за додержанням законодавства про працю в установах і закладах освіти в умовах децентралізації та створення об’єднаних територіальних громад;

– спортивно-масова робота виборних профспілкових органів та підсумки проведення Всеукраїнської спартакіади серед членів Профспілки;

– проект Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік»;

– новий Закон України «Про освіту».

Розкриваючи перше питання заступник Голови Профспілки Сергій Романюк підкреслив, що реформа децентралізації, яка розпочалася в державі у 2015 році, навіть на сьогодні не має достатнього правового унормування, що ускладнює правовідносини між владою та профспілковими організаціями на місцях. Він поінформував, що на 2017 рік в Україні утворено 413 об’єднаних територіальних громад, з них 366 – отримали окреме бюджетне фінансування в цьому році та планується 388 ОТГ у 2018, в перспективі – 692 громади.

Також було сказано, що є як позитивні практики створення ОТГ, де вдалося зберегти трудовий потенціал і заклади освіти, так і негативні – де відбувається ліквідація шкіл або зменшення їх фінансування, скорочення кількості працівників, здійснення тиску на них з метою виходу із профспілкових організацій тощо.

Співдоповідачем із цього питання виступила голова Тернопільської організації Профспілки Людмила Мокей. Очільниця організації наголосила, що Тернопілля – один із лідерів з утворення об’єднаних територіальних громад, різних як за розмірами, чисельністю населення, так і потенційною спроможністю. Так, у 2015 році утворилося 26 громад, у 2016 – 10, на жовтень 2017 року призначено вибори ще у 4 ОТГ.

Далі вона зупинилася на тих аспектах роботи, де обласна організації докладає найбільших зусиль, це зокрема, захист прав працівників освіти, представництво їх інтересів у співпраці з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування та здійснення громадського контролю за дотриманням трудового законодавства.

Людмила Мокей розповіла і про соціальний діалог на місцях та поінформувала, що 29 вересня цього року укладено Угоду про співпрацю між управлінням Держпраці та обласною організацією Профспілки. Також відбулася колегія управління Держпраці, у ході якої розглянуто питання щодо стану охорони праці у навчальних закладах області та їх готовності до безпечного функціонування в осінньо-зимовий період.

Розкриваючи питання спортмасової роботи заступник Голови Профспілки Любов Гарбаренко наголосила, що цей напрям діяльності, дозволяє мотивувати перебування в Профспілці, оскільки дає можливість працівникам освітніх закладів, студентській молоді, зреалізувати свої спортивні таланти та підтримувати здоровий спосіб життя.

Організаційні ланки всіх рівнів приділяють спортивно-масовій роботі достатню увагу і кошти, які витрачаються на цей напрям – теж суттєві. Він реалізується різних формах – спартакіади, спортивні змагання з окремих видів спорту, туристичні зльоти, чемпіонати, марафони, дні здоров’я, студентські лабіринти тощо.

Для можливості продемонструвати спортивні досягнення на всеукраїнському рівні ЦК Профспілки було започатковано проведення Всеукраїнської спартакіади з трьох видів спорту: настільного тенісу, шахів, міні-футболу. Участь в них взяли 236 гравців із 20 регіонів України.

Насамкінець Любов Гарбаренко також відзначила, що вже чотири роки поспіль наші спілчани беруть участь у Міжнародній спартакіаді вчителів у Болгарії, де показують достойні результати і посідають призові місця. Так, за ці роки команди України здобули у міжнародних змаганнях вчителів 28 медалей (10 золотих, 9 срібних, 9 бронзових).

Урочистим моментом стало нагородження переможців за результатами Всеукраїнської спартакіади працівників освіти і науки України 2016-2017 років та вручення золотих кубків. Так, переможцями стали:

  • Київська міська організація Профспілки – I місце;
  • Одеська обласна організація Профспілки – II місце;
  • Львівська обласна організація Профспілки – III місце;
  • Сумська обласна організація Профспілки – IV місце;
  • Закарпатська обласна організація Профспілки – V місце.

Щодо проекту головного кошторису країни та діяльності Профспілки у цьому ключі, учасники засідання одноголосно відзначили, що пріоритетом організації залишається відстоювання фінансового забезпечення галузі необхідними видатками для оплати праці освітянам та збільшення обсягів видатків для виплати академічних та соціальних стипендій студентам. Наразі йде обговорення проекту бюджету 2018 і Профспілка спрямує свої пропозиції до центральних органів влади.

Розглядаючи питання щодо нового закону «Про освіту», прийнятого 5 вересня цього року, президія ЦК Профспілки відзначила постійну цілеспрямовану роботу організації та усіх її ланок щодо недопущення звуження прав та гарантій працівників галузі та передбачення у ньому трудових гарантій і пільг освітянам, ветеранам праці та студентству.

Позиція Профспілки ґрунтувалася на прийнятих ЮНЕСКО /МОП Рекомендаціях, в яких наголошувалося на необхідності забезпеченні урядами країн гідної зарплати і пенсії вчителям, безпечних умов праці тощо. Прийнятий закон взято до відома та застосування у роботі.

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України

Переглядів: 409 | Додав: Mshad | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Жовтень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів