П`ятниця, 19.04.2024, 15:58




Головна | Мій профіль | Вихід Вхід

Меню сайту
Вітання
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Головна » 2018 » Травень » 16 » Захищене і здорове покоління
15:53
Захищене і здорове покоління

«Захищене і здорове покоління» …Саме під цим девізом 28 квітня в Україні відзначався День охорони праці. У контексті цієї події в Мукачівській ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 ім. Т.Г.Шевченка відбулися збори трудового колективу з порядком денним «Звіт адміністрації та профкому про стан роботи з охорони праці, техніки безпеки, виробничої санітарії під час навчально-виховного процесу в школі».

Директор школи Лабош М.М. та голова профкому Лашкай В.С. у своїх виступах акцентували увагу на основних аспектах охорони праці в закладі.

Зокрема,   було зауважено, що на початок 2017-2018 навчального року були оформлені всі необхідні акти-дозволи на проведення навчальних занять у кабінетах і шкільних приміщеннях підвищеної небезпеки, дозвіл СЕС на експлуатацію харчоблоку, акт санітарно-технічного стану школи.

На засіданні педагогічної ради (протокол № 10 від 30 серпня 2018 року) затверджено річний план роботи Мукачівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 ім. Т.Г.Шевченка, де передбачено розділ «Охорона праці та безпека життєдіяльності. Профілактика дитячого травматизму та захворювань. Цивільний захист». Посадові обов’язки працівників, інструкції з техніки безпеки з блоком питань з охорони праці й безпеки життєдіяльності є в наявності. Інструкції складено згідно з Положенням про розробку інструкцій з охорони праці.

У наказі по школі від 01 вересня 2017 року № 125/а-г «Про організацію роботи з охорони праці, безпеки життєдіяльності в школі у 2017-2018 навчальному році» призначено відповідальних за організацію роботи з питань охорони праці, безпеки життєдіяльності під час навчально-виховного процесу та в позаурочний час, попередження дитячого травматизму, видано накази про призначення відповідальних за електрогосподарство від 19 лютого 2018 року № 26/а-г «Про контроль за використанням паливно-енергетичних ресурсів в школі» й пожежну безпеку від 14 вересня 2017 року № 136/а-г Про забезпечення пожежної безпеки об’єктів школи у осінньо-зимовий пожежонебезпечний період 2017-2018 рр. в школі тощо.

Щорічно за планом роботи школи проводиться навчання працівників школи з питань охорони праці, техніки безпеки, пожежної безпеки тощо.

У закладі є необхідні журнали реєстрації всіх видів інструктажів із питань охорони праці працівників і учнів школи. Відпрацьована програма вступного інструктажу з охорони праці для працівників і учнів школи.

Організація роботи з охорони праці контролюється директором школи. Вона включає: постійний контроль за навчанням з охорони праці; перевірку знань педагогів відповідно до інструкції та листа МОН України «Про вивчення правил охорони праці працівниками освіти»; контроль за організацією й періодичним проведенням занять з охорони праці з усіма категоріями працівників школи та учнями; систематичний контроль за проведенням різного роду інструктажів; контроль за розробкою й правильним оформленням інструкцій із техніки безпеки; організацію роботи комісії для оформлення актів-дозволів на використання спортивних залів, майданчиків, майстерень і контроль за її діяльністю; контроль за виконанням наказів відповідно до Закону України «Про охорону праці».

Адміністрацією школи розроблено Положення «Про адміністративно-громадський контроль з охорони праці в школі». Також у школі створена й постійно діє комісія з питань охорони праці та з трудових спорів. Така система контролю адміністрації школи у співпраці з профспілковим комітетом дає можливість цілеспрямовано вирішувати питання безпеки й життєдіяльності колективу.

Відповідно до Законів України «Про охорону праці» та «Про колективні договори й угоди» між дирекцією школи й профспілковим комітетом підписаний Колективний договір. Попередньо колективний договір між адміністрацією та профспілковим комітетом на 2017-2020 роки схвалений на зборах трудового колективу 30 серпня 2017 року, протокол № 2. Колективний договір зареєстровано у виконавчому комітеті Мукачівської міської ради у встановленому порядку та 18 вересня 2017 року йому присвоєний реєстраційний номер 055. У ньому визначені обов’язки сторін щодо організації безпечних і нешкідливих умов праці, а також умови реалізації працівниками школи своїх прав і соціальних гарантій на охорону праці. Двосторонні обов’язки в Колективному договорі прописані з урахуванням усіх положень чинного законодавства, чому передували колективні переговори. До уваги було взято: пропозиції працівників, аналіз стану робочих місць, стан виробничого травматизму, професійних захворювань. Питання охорони праці обговорювалися на загальних зборах трудового колективу, нарадах при директорові.

Для зниження впливу шкідливих факторів на життя та здоров’я працівників, учнів школи в кабінетах фізики, інформатики, хімії, майстернях, спортзалі передбачено проведення інструктажів – вступного та перед початком лабораторних і практичних робіт. У цих кабінетах на видному місці є інструкції та пам’ятки з техніки безпеки й охорони праці.

У цьому навчальному році поновлені стенди із схемами евакуації учасників навчально-виховного процесу на випадок пожеж та надзвичайних ситуацій. Плани евакуації розміщені на кожному із поверхів та сходових маршів освітньої установи та є актуальними. Також наявні комплекти стендів із охорони праці та безпеки життєдіяльності учнів.

У закладі встановлений пожежний щит. Наявні вогнегасники у достатній кількості. Усі вогнегасники дозаправлені, опломбовані та встановлені в необхідних місцях у приміщеннях та коридорах школи. Перед початком навчального року було проведено технічне обслуговування порошкових та вуглекислотних вогнегасників.

У школі наявні та проведено:

  • технічний висновок №21/06/17 з лабораторних електротехнічних вимірювань проведених на об'єктах МФ ТОВ " Укртехнобез";

  • протипожежні роботи з поверхневого вогнезахисного обробляння дерев'яних конструкцій покрівлі, виготовлено ТОВ "КМЗ" ( 2016 рік);

  • технічний звіт про проведення вимірювання опору розтікання електроструму на заземлювачах пристрою блискавкозахисту будівлі школи ( виконано ТОВ "КМЗ" у 2016 році);

  • встановлені 3 ліцензовані, протипожежні люки на виходах до горищ.

Варто відзначити й те, що протягом 2017-2018 навчального року випадків дитячого травматизму та випадків травматизму виробничого характеру серед працівників не зафіксовано.

Питання безпеки життєдіяльності учнів під час канікул постійно обговорювалися на батьківських зборах, інструктивно-методичних нарадах.

Формування навичок безпечної поведінки, збереження та зміцнення здоров’я учнів – це основний напрям роботи школи. З цією метою в школі з 1-го по 11-ті класи вивчаються Правила дорожнього руху, проводяться місячники безпеки руху, створено загін юних інспекторів дорожнього руху. Загін школи ЮІДР щорічно виступає на міському конкурсі загонів ЮІР.

Успішним є поєднання роботи з охорони життя й здоров’я з проведенням занять із цивільної оборони та надзвичайних ситуацій, відпрацюванням елементів евакуації учнів зі школи. Випускаються плакати на різні теми («Куріння та наше здоров’я», «Світ проти СНІДу», «Наш організм і наркотики» та ін.). Розроблено інструктажі з техніки безпеки та охорони життя для учнів під час канікул і святкових днів. Класними керівниками проводяться бесіди з учнями з безпеки життєдіяльності. У 2013 році проводилися зустрічі з працівниками Національної поліції, наркологічного диспансеру, лікарями та представниками ювенальної превенції Національної поліції у м. Мукачеві та служби у справах дітей Мукачівського міськвиконкому.

З метою профілактики дитячого травматизму, надання учням елементарних знань з питань безпеки життєдіяльності, вивчення правил поведінки в екстремальних ситуаціях в школі систематично проводяться різноманітні заходи. Традиційно у плані роботи школи передбачено проведення місячників:

      - у вересні-місячник безпеки руху та попередження дитячого травматизму. "Увага! Діти на дорозі!";

      -    у січні-місячник пропаганди здорового способу життя;

      -    у травні-місячник військово-спортивної роботи.

Також традиційним є проведення таких тижнів:

  • Тиждень знань та безпеки руху дітей «Мова вулиці»;

  • Тиждень протипожежної безпеки «Вогонь-друг чи ворог?»;

  • Тиж день профілактики шкідливих звичок;

  • Тиждень безпеки життєдіяльності людини;

  • Тиждень профілактики захворювань та антитютюнової, антиалкогольної, антинаркотичної пропаганди та статевого виховання;

  • Тиждень «Мова вулиці».

  Учні та працівники школи систематично проходять медичний огляд. Періодично учні 1—11-х класів проходять перевірку на педикульоз.

   Постійно здійснюється контроль за роботою системи забезпечення нормального функціонування будівлі школи. Відповідно оформлюються записи в журналі з громадсько-адміністративного контролю з охорони праці та про виконання угоди з охорони праці між адміністрацією й профкомом школи.

   Окрім виступів директора школи та  голови профкому, які дали детальний аналіз роботи з охорони праці, техніки безпеки, виробничої санітарії під час навчально-виховного процесу в школі, зі статистичними даними виступила член профкому Дичка Н.І, яка проаналізувала стан захворюваності в колективі та відмітила колег, які жодного разу не скористалися листками непрацездатності. 

   Таким чином, адміністрація у співпраці з профспілковим комітетом системно реалізує заходи з охорони праці, техніки безпеки, виробничої санітарії під час навчально-виховного процесу, оскільки це є запорукою ефективної роботи працівників Мукачівської ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 ім. Т.Г.Шевченка.

 

                                    Віта Лашкай, голова профкому    

                                   Мукачівської ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 ім. Т.Г.Шевченка

Переглядів: 324 | Додав: Mshad | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Травень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів