Середа, 08.05.2024, 20:53




Головна | Мій профіль | Вихід Вхід

Меню сайту
Вітання
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Головна » 2021 » Жовтень » 4 » УЧАСТЬ У ВСЕУКРАЇНСЬКІЙ ПОПЕРЕДЖУВАЛЬНІЙ АКЦІЇ У М. КИЄВІ
22:00
УЧАСТЬ У ВСЕУКРАЇНСЬКІЙ ПОПЕРЕДЖУВАЛЬНІЙ АКЦІЇ У М. КИЄВІ

 

Запровадження в Україні європейських стандартів життя та вихід її на провідні позиції у світі задекларовано в стратегічних документах країни - Національній економічній стратегії на період до 2030 року, Угоді про асоціацію між Україною та ЄС, Рамковій програмі партнерства між Урядом України та Організацією Об'єднаних Націй на 2018-2022 роки, Програмі гідної праці MOП  для України на 2020-2024 роки.

Однак, розпочаті Урядом реформи поки не дають бажаних результатів у покращенні життя і добробуту людей. Натомість маємо зростаючу соціально-економічну нерівність і поширення бідності в суспільстві, очевидну відсутність справедливості в політиці перерозподілу доходів. Додаткову напруженість створюють підвищення цін на природний газ і тарифи на електроенергію та комунальні послуги для населення, постійне зростання цін на найнеобхідніше та обмежуючі карантинні заходи, пов’язані з поширенням захворюваності на COVID-19.

Усе це призвело до зростання рівня бідності населення, зокрема серед працюючих - до 15,8% (доходи нижче фактичного прожиткового мінімуму) та 41,3% (витрати нижче фактичного прожиткового мінімуму) за абсолютним критерієм за 9 місяців 2020 року.

Однією з основних причин трудової міграції українців залишається низький рівень оплати праці у порівнянні з європейськими країнами: середня заробітна плата в Україні у червні ц.р. становила 434 євро проти 1235 евро у Польщі, 1225 євро в Угорщині, 1348 євро в Чехії, 1517 євро в Литві.

Погіршилась також фінансова ситуація у системі соціального страхування, що призвело до несвоєчасності отримання застрахованими особами страхових виплат.

Фінансові проблеми негативно впливають і на пенсійне забезпечення. У 2021 році дефіцит коштів Пенсійного фонду України сягнув 22 млрд грн та покривається з державного бюджету. Середній розмір пенсії (3778 грн станом на 01.07.2021) лише трохи перевищив фактичний розмір прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, який у цінах червня 2021 року склав 3717 грн. У цих умовах викликає занепокоєння пропозиція влади запровадити обов’язкову накопичувальну пенсійну систему за рахунок зменшення розміру ЄСВ, що негативно вплине на солідарну пенсійну систему.

Незважаючи на протести національних профспілок і експертні висновки міжнародних профспілкових структур, українська влада не полишила намірів ухвалити закони, що звужують трудові права та гарантії працівників, позбавляючи їх права на гідну працю в Україні, а профспілки - права представляти та захищати ці права. Це вимагає від профспілок усіх рівнів активних заходів з протидії просуванню таких законопроектів, організації масових протестних дій та широкої інформаційної кампанії.

Постановою президії ФПУ від 14.09.2021 №11-2-1 прийнято рішення про проведення в м. Київ 7 жовтня 2021 року у Всесвітній день дій за гідну працю акції протесту, яка пройде під гаслом: «Новий соціальний договір і робочі місця! Уряди мають мати плани з підтримки та створення робочих місць».

            У зв’язку з продовженням наступу на трудові права працівників та форсування владою процесів, спрямованих на дерегуляцію трудових відносин, зважаючи на зареєстровані законодавчі ініціативи, що звужують трудові права працівників, права профспілок, позбавляють працюючих права на гідну і безпечну працю, президія комітету обласної організації постановляє підтримати дії ФПУ та галузевої Профспілки щодо захисту соціально-економічних прав працюючих та право профспілок на їх захист,  взяти участь 7 жовтня 2021 року у Всеукраїнській попереджувальній акції протесту в м. Київ.

         

ВИМОГИ

Профспілки працівників освіти і науки України

(акція протесту 7 жовтня 2021 року)

 

Верховній Раді України:

  1. Забезпечити у Державному бюджеті України на 2022 рік:
  • видатки на освіту відповідно до статті 78 Закону «Про освіту» у обсязі не менше 7% ВВП
  • видатки на реалізацію статті 61 Закону «Про освіту» та його Прикінцевих та перехідних положень щодо розмірів посадових окладів педагогічних та науково-педагогічних працівників
  • розподіл освітньої субвенції, який гарантуватиме належний рівень оплати праці педагогів закладів загальної середньої освіти
  • видатки для виплати академічної стипендії, що розширить коло стипендіатів
  • видатки на фінансування закладів вищої освіти
  1. Забезпечити відновлення трудових прав вчителів - пенсіонерів.

Кабінету Міністрів України забезпечити:

 

  • недопущення економії освітньої субвенції та справедливий перерозподіл її залишків за цільовим призначенням.
  • недопущення зменшення надбавки за престижність педпрацівникам.
  • проведення добровільної вакцинації педагогічних працівників.
  • недопущення закриття шкіл та садочків.

 

 

Переглядів: 74 | Додав: xmykhaylova0712 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Жовтень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів