Четвер, 28.03.2024, 18:47

Головна » 2017 » Березень » 24 » Діяльність Профспілки в умовах реформування освіти
Діяльність Профспілки в умовах реформування освіти

Соціально-економічний стан в галузі освіти, «Нова українська школа» та концептуальні засади реформування загальної середньої освіти, проблемні питання діяльності організаційних ланок Профспілки в умовах функціонування об’єднаних територіальних громад і опорні школи – основні питання, що були взяті до обговорення під час круглого столу «Актуальні питання діяльності Профспілки в сучасних умовах». Круглий стіл відбувся 22 березня 2017 року у Києві за участі голів організаційних ланок з усієї України.

Голова Профспілки працівників освіти і науки України Георгій Труханов, відкриваючи роботу заходу, наголосив, що під час реформування галузі, мінімізація фінансових інвестицій у освіту – не є шляхом розвитку та поступу. «…І ми повинні використовувати ефективні та дієві інструменти конструктивної співпраці із владою задля захисту прав та інтересів освітян та студентства, а соціальний діалог має повноцінно відбуватися на усіх рівнях», – підкреслив керівник організації.

До обговорення долучилися голови територіальних організацій, які передали тривожні сигнали, які супроводжують впровадження новацій. Насамперед, це відсутність законодавчої бази та ряд інших перепон, які потребують першочергових дій центральних органів законодавчої та виконавчої влади.

Так, на думку керівників обласних профспілкових організацій, доступності та якості освіти аж ніяк не сприяють відсутність інфраструктури та доріг в країні, слабка матеріально-технічна база шкіл, в яку роками не вкладалися державні кошти через урізання та скорочення видатків на ці потреби, не зовсім компетентний керівний склад керівників управлінь освітою у новостворених ОТГ та інші.

Дискусію було продовжено на засіданні Президії ЦК Профспілки, яка розпочалася одразу після круглого столу.

Заступник Голови Профспілки Любов Гарбаренко доповіла про імплементацію змін до Статуту Профспілки в умовах децентралізації влади, реформування освітньої галузі, змін в податковому законодавстві. Зокрема, вона зазначила, що сьогодні у 24 областях вже створено і діють 366 об’єднаних територіальних громад. У 355 ОТГ є організаційні ланки та збережена структура побудови галузевої Профспілки. Любов Гарбаренко також підкреслила, що питання діяльності оргланок Профспілки в умовах децентралізації перебуває під постійною увагою виборних органів усіх рівнів. Підсумовуючи виступ заступник Голови підкреслила, – "Основне питання, яке постає сьогодні перед ланками Профспілки – це як реформувавшись, зберегтися і змінившись, – зміцнитися і вийти на новий рівень своєї діяльності для виконань основних статуних завдань".

Далі президія заслухала інформацію про основні статистичні дані Профспілки працівників освіти і науки України за 2016 рік.

Так, станом на 1 січня 2017 року територіальними організаціями Профспілки є 24 обласні та Київська міська організація, а Профспілка освітян об’єднує понад 1 мільйон 644 тисячі працівників галузі та студентства.

На завершення роботи учасники дійшли висновку, що реформування освіти – неминуча частина життя суспільства. Профспілка у свою чергу повинна реагувати на усі виклики, працювати на перспективу й забезпечувати соціально-економічний захист спілчан повною мірою!

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України

Переглядів: 344 | Додав: Mshad | Рейтинг: 0.0/0