Четвер, 02.05.2024, 01:11

Головна » 2019 » Березень » 28 » ПАМ’ЯТІ  ВЕЛИКОГО  УЧИТЕЛЯ…
ПАМ’ЯТІ  ВЕЛИКОГО  УЧИТЕЛЯ…

ЗЕРНА, ЗАСІЯНІ ВЕЛИКИМ УЧИТЕЛЕМ, ПРОРОСТАЮТЬ…

Перший учитель… У кожної людини він, як початок шляху, як перший відбиток у дитячій душі. Нехай час обдаровує іншими, молодими, більш цікавими й визначними вчителями, але він – Перший учитель – назавжди залишиться тим маленьким далеким вогником, що посвітив колись у дитинстві.

Такою талановитою Першою вчителькою була Римма Володимирівна Хащинська, доля якої пов’язана з Мукачівською загальноосвітньою школою № 20 ім. О. Духновича, у якій вона працювала вчителькою початкових класів. Римма Володимирівна уславила своє життя творчістю, високим професіоналізмом, громадською роботою. Це, безперечно, була сильна харизматична жінка, іменем якої названо одну з вулиць міста Мукачева.

Після закінчення Чернівецького педінституту Римму Володимирівну направили на роботу в наймолодшу область України – Закарпаття. Вона приїхала на освітянську ниву за покликом душі. Більше піввіку засівала в юні душі насіння добра і знань, щедроти й надій, давала своїм вихованцям неоціненні скарби людських якостей. Її робота була «ювелірною», бо вона мала справу з найдорожчим, найтендітнішим, що є в природі – дитячим серцем і розумом.

Добре усвідомлювала, що саме з першого вчителя починається шкільне життя малюків, і їх майбутнє залежить від неї, першої вчительки. Для першокласників Римма Володимирівна була справжнім другом, другою матір’ю. Вона займала велике місце в серці кожної дитини. За руку заводила у клас на перший урок, допомагала впевнено зробити значущий крок, уміла окрилити, навчити і любити. ЇЇ учні неодноразово здобували перші місця на конкурсах художньої самодіяльності та предметних олімпіадах.

Римма Володимирівна була надзвичайно відповідальною, вимогливою. Це людина великих мрій, сподівань і надій. Як весняне сонечко, щедро зігрівала душі оточуючих, дарувала всім любов і тепло свого гарячого серця. Справедливість, чесність, порядність – були її життєвим кредо. Вона була носієм знань, світла і мудрості. Мабуть про неї сказано, що вчитель – криниця, що поїть життєдайною вологою спраглу дитячу душу, учитель – вогнище, що запалює в душах дітей іскру мудрого.

Роки напруженої педагогічної та громадської праці були її сходинками довизнання, до життєвих вершин. Жителі міста Мукачева чотири рази обирали Римму Хащинську  депутатом Мукачівської міської ради. У 1966 році їй присвоїли звання «Відмінник народної освіти», того ж року вона була нагороджена  орденом  «Знак Пошани»,  а в 1968 році першою на Закарпатті стала «Заслуженою вчителькою України». За багаторічну сумлінну працю, активну участь у громадському житті міста в 2014 році їй присвоєно звання «Почесний громадянин  міста Мукачева».

Римми Володимирівни Хащинської не стало 9 січня 2015 року. 17 березня вона б відзначала 95-річний  ювілей.

Через її добрі руки і серце пройшло не одне покоління учнів та молодих колег, яким вона передавала свої знання, свій досвід. До її слушних порад прислухалися, її пропозиції втілювали в життя.

Мукачівська загальноосвітня школа І-ІІІ ст. № 20 гордиться життєвими досягненнями Римми Володимирівни. У школі вирує високий професіоналізм, творче натхнення педагогів, які досягають високих успіхів у навчально-виховному  процесі. Виготовлено стенд про життя і діяльність Великого учителя, який переглянули вчителі початкових класів міста під час проведення міського семінару.

Учні 8-А класу прослухали розповідь про видатну вчительку, побували на вулиці, яка названа на її честь.  Багато наших випускників навчаються у педагогічних коледжах та вузах і мріють стати відомими учителями-новаторами. Міцні знання і любов до вчительської професії вони отримують у школі, яка носить ім’я видатного педагога О. Духновича, і в якій працювала відома вчителька Срібної землі – Римма Володимирівна Хащинська.

Ганна  Кінч, голова ради ветеранів освітян  міста Мукачева

Переглядів: 228 | Додав: xmykhaylova0712 | Рейтинг: 0.0/0