П`ятниця, 26.04.2024, 18:13

Головна » 2019 » Березень » 13 » ТВОРЧА ЗУСТРІЧ КОЛЕКТИВУ ЗОШ №2 З ВОЛОДИМИРОМ РОШКО
ТВОРЧА ЗУСТРІЧ КОЛЕКТИВУ ЗОШ №2 З ВОЛОДИМИРОМ РОШКО

«Я ДУРКАВУ У ВАШІ ДВЕРІ. Я ДУРКАВУ У ВАШІ ДУШІ.»

Уже традиційним саме в Шевченківську декаду стало проведення творчих зустрічей учнів та педагогів Мукачівської ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 ім. Т. Г. Шевченка з письменниками рідного краю.
    Прикметно, що саме з цієї нагоди 12 березня 2019 року до навчального закладу завітав відомий науковець і педагог, відмінник освіти України, талановитий русинський поет Володимир Гаврилович Рошко, який був запрошений на творчу зустріч «Я дуркаву у ваші двері. Я дуркаву у ваші душі», організовану під керівництвом вчителя української мови та літератури Валентини Петрівни Гафинець.
    Під гучні оплески присутніх увійшов звичайний чоловік, але щось у його погляді аж світилося. Це випромінювалося добро та людяність, простота та безпосередність.
    Володимир Гаврилович - істинний русин, який народився при радянській владі і працює в незалежній Україні. Попри все він не забув своє коріння і свій багатостраждальний народ. До того ж це людина, якої торкнулася іскра Божа і розпалила в її душі вогонь творення… Сам автор в одному з інтерв’ю зазначив: «Пишу за руснаків (русинів), хочу здогадати всім, особливо молодим – хто такі руснаки, яку файну натуру мавуть…»
    Про «файну натуру руснаків» присутні мали можливість переконатися, почувши вірші русинською, які читали учні школи. Пан Володимир цими творіннями зумів донести до свого читача красу русинського слова, відродити мову наших предків, щоб повернути словом душевне тепло,
    Найцікавішим для всіх нас, безперечно, було живе спілкування з поетом, який так «файно пише про малих школяників». Відчувалося, що Володимир Гаврилович – людина з палким серцем та молодою душею. Легко й швидко він знайшов спільну мову з учнями, колегами, відповідаючи на поставлені ними запитання, адже ці відповіді були не тільки щирі, а й із нотками гумору, врешті, як і вся поезія пана Володимира. Актова зала, де відбувалася зустріч, заливалася сміхом у той момент, коли русинський поет читав поезії та розповідав смішні історії з власного життя.
    Тож дякуймо Володимиру Гавриловичу за його творчість, за талант писати так, аби на душі ставало весело та тепло. Дякуймо за те, що зумів «розбудити» русинську культуру та донести її молодому поколінню, яке повинно не тільки знати, а й поважати традиції, звичаї руснаків.
    «Я дуркаву у ваші двері. Я дуркаву у ваші душі»… Маємо надію, що в наших спогадах залишиться творча зустріч з Володимиром Гавриловичем Рошком не тільки як з поетом, а й із людиною, яка зуміла пробудити інтерес до русинської культури, мистецтвом слова доторкнутися до найтонших струн сердець, стимулюючи до саморозвитку, самопошуку, самоутвердження. А побажання від русинського поета, написані в Книзі відгуків, нехай стануть настановою як для учнів-шевченківців так і для педагогів закладу.
     Бажаємо Вам, пане Володимиру, здоров’я та творчого натхнення на многії та благії літа. З роси і води!
     Віта ЛАШКАЙ, учитель української мови та літератури, голова ППО Мукачівської ЗОШ № 2 ім. Т.Г.Шевченка.

Переглядів: 241 | Додав: xmykhaylova0712 | Рейтинг: 0.0/0
«  Березень 2019  »