П`ятниця, 26.04.2024, 20:26

Головна » 2016 » Травень » 19 » Вишиванка – символ душі української!
Вишиванка – символ душі української!

Вишиванка – символ Батьківщини,

Дзеркало народної душі,

В колисанці купані хвилини,

Світло і тривоги у вірші.

Юрій Лазірко

День вишиванки, який традиційно відзначається в третій четвер травня, єднає українців незалежно від їхньої статі, соціального статусу, віросповідань чи політичних поглядів. Свято є самобутнім і самодостатнім. Не прив’язане до жодного державного чи релігійного. Його мета – зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого одягу. Воно вкрай важливе саме сьогодні,  адже показує, що  українці єдині, а отже, незборимі. Саме ж свято запрошує кожного свідомого громадянина до абсолютно простого вчинку – одягнути вишиванку і в ній піти на роботу чи на навчання. Водночас така дія має глибокий контекст, адже йдеться про вираження своєї національної та громадянської позиції, культурну освіченість та духовну свідомість.

19 травня 2016 року долучилися до  Всеукраїнської акції «День української вишиванки» учнівський та педагогічний колективи Мукачівської ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 ім. Т.Г.Шевченка. Педагоги та школярі не просто одягли вишиванки, а й намагалися через створений власний  образ передати традицію з віковою історією.

«Вишиванки: 10 цікавих фактів»… Такою була тема бесіди, яку протягом декількох хвилин  провели вчителі з учнями на першому уроці. Цікаві відомості про один з найдавніших українських атрибутів не залишили жодного школяра байдужим до цієї святині, адже учні усвідомили, що вишита українська сорочка – це не просто одяг, це справжній оберіг.

Приємно вразило  те, що  саме  колористика вишиванок вплинула і на настрій дітей та дорослих, адже  протягом дня з  їхніх вуст не зникала посмішка. Це ще раз є підтвердженням того, що  орнаменти, нанесені на одяг, несуть у собі вістку про дотримання в нашому біополі певної гармонійної структури.

Учнівський парламент школи оголосив  конкурс на кращу вишиванку серед учнів та педагогів.  Безперечно, розмаїття вишитого одягу  кожної дитини вражало багатством орнаментів та колористикою.  Зрештою, журі визнало найоригінальнішою вишиванку учениці 9-А класу Стан  Олександри.

Серед педагогів було оголошено переможницею Сарну Ганну Іванівну, педагога-організатора,  оскільки  образ, який вона відтворила,  був найцікавішим і підкреслював істинний дух жінки-українки.

Не залишив профспілковий комітет  поза увагою і представників педагогічного та учнівського колективів – членів  однієї родини. Вишиваний одяг, який мали на собі  матері-педагоги  та їхні діти - учні школи,   став свідченням того, що українська родина залишатиметься за будь-яких обставин вірною найкращим традиціям нашого народу.

Учнівський парламент та профспілковий комітет визнали, що найоригінальнішою   родиною у вишиванках стала сім’я Росола. Мати, вчитель початкових класів, Росола Анна Юріївна виховує своїх дітей : Анастасію – ученицю 5-А класу, Олега – учня 3-Б класу, Артура – учня  1-А класу -  в  патріотичному дусі.

Зазначені вище переможці були нагороджені бурхливими оваціями та цінним подарунком.

Підтримавши акцію «День української вишиванки», учнівський та педагогічний колективи Мукачівської ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 ім. Т.Г.Шевченка довели, що зберігати наші символи і культуру загалом – означає зберігати самих себе. Відроджуймо українське у своїй душі і своєму серці!

Віта Лашкай, голова первинної

профспілкової організації