Субота, 20.04.2024, 01:36




Головна | Мій профіль | Вихід Вхід

Меню сайту
Вітання
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Головна » 2017 » Січень » 25 » З досвіду роботи первинної профспілкової організації – переможця обласного огляду-конкурсу на кращу первинну профспілкову організацію 2016 р
19:44
З досвіду роботи первинної профспілкової організації – переможця обласного огляду-конкурсу на кращу первинну профспілкову організацію 2016 р

Первинна профспілкова організація Мукачівської спеціалізованої школи І-ІІІ ст. № 4 з поглибленим вивченням окремих предметів та курсів здійснює свою діяльність згідно Положення про первинну профспілкову організацію, Статуту Профспілки працівників освіти і науки України, Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», постанов вищих профспілкових органів.

Профорганізація була визнана переможцем міського конкурсу «Краща первинна профспілкова організація 2016 року», а також стала переможцем обласного огляду-конкурсу на кращу первинну профспілкову організацію 2016 року.

Всього працює у закладі 71 особа, з них жінок – 54 (76%), молоді до 35 років –  21 (30%). Усі працівники закладу є членами профспілки. Профспілковий комітет складається з 5 чоловік, ревізійна комісія – 3 чол.

Очолює первинну профспілкову організацію з 2014 року творча і відповідальна людина, справжній лідер профспілкового руху – Кочан Оксана Василівна, вчитель математики та інформатики. Профспілкова команда навчального закладу має свої прості, але дієві принципи роботи. Це  своєрідна життєва мудрість, вироблена роками діяльності:

  • вміти слухати, розділяти різні погляди та думки;
  • не давати обіцянок, якщо немає гарантії їх виконання;
  • стримувати свої емоції, керуючись відчуттям самоконтролю;
  • ніколи не забувати жодного прохання про допомогу.

Головою профкому на належному рівні ведеться ділова профспілкова документація. Нормативно-правові документи зібрані та систематизовані в окремих папках. Затверджена номенклатура справ первинної профспілкової організації, до якої входять:  Щоденник обліку роботи голови профкому, план роботи, протоколи засідань профкому, профспілкових зборів, зборів трудового колективу, матеріали роботи комісій профкому, заяви та звернення, облік членів профспілки, аналіз членства у профспілці.

За період роботи на посаді голови профкому Оксани Кочан відбулися позитивні зміни в діяльності первинної профорганізації. Згідно плану роботи систематично проводяться профспілкові збори (2 рази на рік), засідання профкому ( 6-7 разів на рік).

Профспілковий комітет тримає в полі зору всі проблеми та потреби працівників навчального закладу: виконання колективного договору, оздоровлення, відпочинок, заробітна плата та робочі місця, безпечна праця, правовий захист та матеріальна підтримка, спортивна, культурно-масова робота, навчання і розваги та ін. Проведення роботи за конкретними напрямками покладено на три комісії профкому:

–   комісія з питань соціально-економічного захисту (голова – Оксана Кочан),

–   комісія з охорони праці (голова – Наталія Козар),

–   комісія з культурно-масової, спортивно-оздоровчої роботи та роботи з ветеранами (голова – Олександр Горчак).

Трудовою основою будь-якого колективу є, звісно, колективний договір (реєстровий номер 026 від 03.03.2011 р., ухвалений зборами трудового колективу від 18.02.2011р., протокол № 4). Цей документ укладений між профспілковою організацією та адміністрацією закладу (директор – Якимчук Віталій Серафимович) терміном на 5 років. Приємно, що обидві сторони соціального діалогу дотримуються принципів рівноправності сторін, взаємної відповідальності, конструктивності. Адміністрація закладу в більшості випадків підтримує добрі починання та задуми профспілкового комітету.

Через колдоговірну роботу врегульовуються норми умов та оплати праці, режиму роботи, робочого часу і часу відпочинку, надання щорічних і додаткових відпусток, встановлення доплат, надбавок тощо.

Згідно колективного договору профспілкова організація бере участь у розв’язанні всіх проблем, які виникають у процесі роботи навчального закладу. Голова профкому входить до складу тарифікаційної комісії, де погоджує педагогічне навантаження. В навчальному закладі розробляються та погоджуються з профкомом розклад та графіки роботи працівників. Профспілка здійснює контроль за правильністю встановлених посадових окладів, тарифікаційних ставок, своєчасним внесенням змін до тарифікації працівників. Відповідно до колективного договору здійснюється доплата у розмірі 40% сторожам за роботу у нічний час. Профспілковий комітет бере участь у розподілі премії та грошової винагороди педпрацівникам згідно ст. 57 Закону України “Про освіту”.

Коло гарантій, зафіксоване законодавством про працю, особливо в частині оплати праці, досить вузьке. Самі гарантії не завжди є нормами прямої дії. А шляхом укладення колективного договору поліпшувалася господарська діяльність закладу, надавалася можливість працівникам брати участь в управлінні закладом, збільшенні оплати праці, підвищенні рівня охорони праці.

Профспілковим комітетом здійснюється контроль за виконанням колективного договору, дотриманням законодавства про працю, веденням трудових книжок, дотримання чинного законодавства при прийомі та звільненні з роботи тощо. Щорічно адміністрація школи узгоджує з профкомом педагогічне навантаження працівників, розклад занять, гуртків та графік роботи працівників.

Нормою в роботі стала чітка підготовка та проведення відпускної компанії. Так, неухильно виконуючи Закон України «Про відпустки», щорічно визначаються працівники, яким надаються додаткові оплачувані відпустки.

Окрім того, згідно положень колдоговору профспілковий комітет активно співпрацює з адміністрацією закладу щодо інших важливих питань, як то:

  • розробка правил внутрішнього трудового розпорядку;
  • участь у роботі атестаційної комісії;
  • перевірка готовності навчального закладу до нового навчального року та осінньо-зимового періоду.

На гідному рівні в первинці поставлена інформаційна робота, яка покликана допомогти рядовим членам профспілки побачити діяльність власної організації, стати свідомою опорою своїм лідерам. Усі новини, матеріали семінарів, а також інформація від вищих органів Профспілки своєчасно доводиться до відома колективу. Для цього активно використовується сайт ЦК Профспілки,  обласної  та міської організації Профспілки, профспілковий куточок, засоби масової інформації.  Добре налагоджена координація та співпраця з міським комітетом Профспілки, з боку якого систематично надається методична допомога.

Одним із важливих напрямків роботи профспілкової організації є питання охорони праці. Відповідну комісію профспілкового комітету очолює Наталія Козар, вчитель початкових класів. Під її керівництвом разом із заступником директора з навчально-виховної роботи Ярославом Михайликовим комісія здійснює контроль за виконанням вимог законодавства щодо охорони праці в установі. А це – проведення відповідних інструктажів, навчання, виконання санітарно-гігієнічних вимог та ін. У закладі є куточок з техніки безпеки та охорони праці, де члени профспілкового комітету можуть ознайомитися з нормативними документами, інструкціями та планом заходів.

Проводиться аналіз захворюваності членів профспілки, контролюється своєчасність оформлення лікарняних листків, виплати допомоги при народженні дитини, допомоги по догляду за дитиною, правильність ведення документації та ін. Забезпечено систематичний медичний огляд всіх працюючих.

Забезпечити цікаве дозвілля членів профспілки – завдання комісії з культурно-масової роботи на чолі з Олександром Горчаком – вчителем фізичної культури. У колективі завдяки лідерам профспілкового руху створена атмосфера доброзичливості, взаємодопомоги і взаємоповаги. Особливо це відчувається у святкові дні, коли збирається весь колектив, коли звучать щирі слова привітань, сміх, пісні. Вже стали традиційними Дні здоров’я для співробітників та їх сімей, спортивні змагання, відпочинок на природі.  У день професійного свята, на святкування Нового року, у День 8 Березня пам’ятають члени комісії і про ветеранів колективу, які отримують належну увагу та шану. Також у колективі є хороша традиція – привітання ювілярів, молодят, які стали на рушничок сімейного життя. Увага членів профспілки у відповідальні моменти життя є найкращою мотивацією на користь Профспілки.

На високому рівні в закладі здійснюється оздоровлення спілчан та їх сімей.  Працівники закладу оздоровлювались на базі відпочинку в м. Одеса «Галчонок», їх діти – умовному таборі, який працював при  навчальному закладу. Упродовж року оздоровлено 19 працівників  та 15 дітей.

Спілчани  закладу є активними учасниками спортивних змагань, беруть участь в обласних спартакіадах, захищаючи честь Профспілки міста.

Будь-яка справа потребує ретельного контролю. Саме цим і займається створена в первинній профспілковій організації ревізійна комісія, головою якої є Оксана Войналович. Комісія контролює використання коштів згідно кошторису, своєчасність списання придбаних матеріалів, здійснює контроль за станом обліку членів Профспілки, ведення профспілкової документації.

Основною метою в роботі профспілкового комітету є піклування про кожного працівника, незалежно від стажу, віку, посади, надання членам профспілки допомогти у вирішенні як професійних, так і соціальних питань, підтримка молодих спеціалістів, ветеранів праці. Здійснюється відповідна мотивація членства в Профспілці. Кожного року на профспілкових зборах урочисто приймають в члени Профспілки на основі поданих заяв працівників, які починають свою трудову діяльність у  школі.

Члени профорганізації знають, що саме Профспілка має повноваження для ефективного захисту вчителя у сьогоденних непростих економічних умовах, і тільки єдність навколо Профспілки може вирішити нагальні проблеми та досягти поліпшення умов праці для педагогів.

На початку календарного року члени профспілкового комітету обговорюють, складають і затверджують на засіданні профкому план роботи на рік та плани роботи комісій. Вчасно оформляються протоколи засідань профкому та профспілкових зборів. На профспілкові збори виносяться актуальні питання: звіт голови профкому про роботу за рік, про дотримання та виконання положень колективного договору, про роботу комісії з питань охорони праці, про прийняття у  профспілкову організацію  нових членів колективу та інше.

У полі зору профкому  знаходиться і питання підвищення кваліфікації педпрацівників. Основне своє завдання під час проведення атестації профком вбачає в тому, щоб не були порушені права працюючих на позачерговій атестації, створення доброзичливої атмосфери в колективі, об’єктивну оцінку праці вчителя, а сама атестація проходила гласно і відкрито.

Є чималі досягнення: звання «Вчитель-методист» отримали – 2 чоловіки, звання «Старший вчитель» – 6 чоловік, 14 чоловік мають вищу категорію, 6 чоловік – І категорію та 3 членів колективу – категорію «Спеціаліст». У минулому навчальному році класний керівник 9-Б класу школи Хитровська Світлана посіла перше місце у І турі Всеукраїнського конкурсу «Класний керівник року».

Спільно з адміністрацією профспілковий комітет намагається своєчасно направляти до міського відділу освіти подання на нагородження педагогічних працівників за результатами роботи.

Адміністрацією і профкомом школи ведеться  відповідна робота  з питань охорони праці. Здійснюється контроль за додержанням  вимог законів та інших нормативно-правових актів з охорони праці та виконання пунктів колективного договору. У закладі створено сприятливі та безпечні умови. І  особлива увага приділяється організації умов праці. Постійно спільно з адміністрацією школи проводиться  огляд робочих місць. Вигляд навчальних, підсобних приміщень, вчительської кімнати, коридорів, стан освітлення, каналізації та теплопостачання у нашій школі  відповідає нормам, постійно оновлюється.

Члени профкому включені до складу комісії з розслідування нещасних випадків, перевірки та комплексного обстеження стану охорони праці в закладі. Нещасних випадків за останні  роки не зафіксовано.

У профспілковій організації створені і працюють постійно діючі комісії: комісія з питань соціально-економічного захисту, з охорони праці,   культурно-масової, спортивно-оздоровчої роботи та роботи з ветеранами. Члени профкому входять до складу постійно діючої комісії по трудових спорах, комісії з атестації робочих місць,  з прийому готовності школи до нового навчального року,  з проведення конкурсу на кращий навчальний кабінет. Робота цих комісій була організована з метою представництва та  захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілки.

Профспілковий комітет спільно з адміністрацією школи постійно працює над підвищенням іміджу школи. Імідж навчального закладу – це складне явище, яке містить чимало чинників. Знання особливостей структурних компонентів іміджу навчального закладу дозволяє свідомо та цілеспрямовано формувати його позитивний імідж.

Важливою складовою іміджу школи є робота над впровадженням і зміцненням традицій:

  • посвята в молоді вчителі;
  • святкування Дня учителя;
  • день народження рідної школи;
  • свято 8 Березня;
  • Свято Миколая;
  • Новорічні свята;
  • День Соборності України;
  • кращий клас та кращий учень року;
  • зустрічі з випускниками різних поколінь;
  • вітання ювілярів і непрацюючих пенсіонерів.

Внутрішній імідж школи:

  • позитивний мікроклімат у колективі;
  • прогресивна команда адміністрації;
  • високий рівень професіоналізму вчителів;
  • єдність навчання, виховання, фізичного розвитку;
  • сучасна матеріально-технічна база;
  • естетичний вигляд кабінетів;
  • шкільні традиції;
  • постійний пошук нового, прогресивного;
  • зв’язок поколінь;
  • сучасна система позакласної роботи.

Заходи зі створення позитивного іміджу школи:

  • створення рекламного буклету, візитки школи;
  • співпраця з ЗМІ;
  • створення електронної та відео презентації школи;
  • заходи з залученням громади.

Час вимагає інших підходів, інших методів роботи. І саме тому профспілковий актив через покращення інформаційної роботи, формування позитивного іміджу Профспілки, спрямування зусиль на навчання з метою здобуття нових профспілкових знань докладають зусилля для поповнення профспілкового членства у своїх рядах.

Невід’ємною складовою системної роботи міської організації Профспілки та її ланок  з питань організаційного зміцнення та поліпшення роботи із мотивації профспілкового членства є інформаційне забезпечення. Первинна профспілкова організація забезпечена законодавчими та  нормативними документами, зокрема, Законом України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», Статутом Профспілки, Галузевою угодою, Угодою між департаментом освіти і науки Закарпатської обласної державної адміністрації та обласним комітетом Профспілки працівників освіти і науки, рекомендаціями щодо колдоговірної кампанії, збірником методичних матеріалів для проведення профспілкових уроків, посібником «На допомогу голові профспілкового комітету», інформаційними рекомендаціями  з різних питань, які надсилаються міським, обласним комітетами Профспілки. Первинна профспілкова організація активізувала роботу з інформаційного забезпечення членів Профспілки, використовуючи з цією метою профспілковий куток. У ньому систематично оновлюються і подаються матеріали з досвіду роботи інших первинних профспілкових комітетів, інформаційні матеріали щодо роботи комісій профспілкового комітету школи, питання охорони праці, виконання умов колективного договору, питання юридичного характеру, а  також важлива інформація, яка висвітлюється на сторінках газет «Освіта», «Профспілкові вісті», інформаційному бюлетені «Профспілкове щодення» та Бібліотечці голови профспілкового комітету.

Профспілковий комітет оперативно висвітлює свою діяльність на сайті міської організації Профспілки та власному сайті profspilka4.ucoz.net.

Розвиток ринкових відносин, деструктивні процеси економіки відчутно вплинули на систему освіти, на рівень оплати праці і, як наслідок, зробили проблемною віру людей у здатність Профспілок захистити їхні права та соціальні гарантії. Сьогодні самим Профспілкам треба боротися за виживання, за збільшення чисельності своїх рядів. Профспілкова організація закладу укріплює єдність у своїх рядах, бореться за соціальну справедливість та найкраще завтра, розуміючи, що Профспілки – не для задоволення споживчих потреб своїх членів, вони – для захисту їх прав.

Первинна профспілкова організація Мукачівської спеціалізованої школи № 4 з поглибленим вивченням окремих предметів домагається створення таких умов праці, за яких кожен працівник міг би працювати і розвиватися як особистість, знаючи, що його права і свободи будуть непорушними.

Оксана Кочан, голова первинної профспілкової організації

 Мукачівської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №4

з поглибленим вивченням окремих предметів

план_роботи_2016

Положення про первинку

Проф.урок

Переглядів: 1690 | Додав: Mshad | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Січень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів