П`ятниця, 26.04.2024, 10:28




Головна | Мій профіль | Вихід Вхід

Меню сайту
Вітання
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Головна » 2015 » Квітень » 2 » Звернення учасників ХІ пленуму Закарпатської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України
21:14
Звернення учасників ХІ пленуму Закарпатської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України

31.03.2015  №  01-16- 55                                                                            Голові Верховної Ради України

Гройсману В.Б.

Кабінету Міністрів України

Міністарстві освіти і науки України

                                                                                         

 Ми, учасники ХІ пленуму Закарпатської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України, представляючи інтереси спілчан освітньої галузі області, звертаємось до Вас з приводу індексації грошових доходів населення в межах фінансових ресурсів бюджетів усіх рівнів на 2015 рік, оскільки Законом України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28.12.2014 № 76-VІІІ доповнено Закон № 1282 нормою, за якою проведення індексації грошових доходів населення здійснюється в межах фінансових ресурсів бюджетів усіх рівнів, бюджету Пенсійного фонду України та бюджетів інших фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування на відповідний рік. Тобто, це фактично дає такій нормі вже постійну «прописку» в Законі про індексацію. У результаті – обмежили проведення індексації бюджетникам лише фінансовими можливостями відповідних бюджетів. У той же час, доходи більшості місцевих бюджетів області не дають можливості виплачувати індексацію заробітної плати працівникам бюджетної сфери.

   Пунктом 14 Закону України від 28.12.2014 № 76-VІІІ передбачено, що уряд  за результатами першого півріччя 2015 року та з урахуванням економічної ситуації має затвердити порядок проведення  індексації заробітної плати, грошового забезпечення, пенсійних і соціальних виплат.

   Виникає питання про конституційність зазначеної норми, адже  відповідно до статті 22 Конституції України, соціальні гарантії не дозволено зменшувати. А проведення індексації заробітних плат бюджетних працівників залежно від можливостей відповідних бюджетів створює дискримінаційні умови порівняно з іншими працівниками підприємств та установ.

   Норми щодо обмеження проведення індексації заробітної плати працівників бюджетних установ фінансовими можливостями, без затвердженого для них особливого порядку індексації, не дають підстав не проводити індексацію доходів, що виплачуються за бюджетні кошти. Тому працівники мають повне право вимагати належні їм зарплатні виплати, у тому числі й індексацію, в судовому порядку.

   У той же час з 1 січня 2015 року Законом України від 28.12.2014 № 77 –VІІІ  викладено в новій редакції статтю 265 Кодексу законів про працю України, згідно з якою роботодавці несуть відповідальність у вигляді штрафу за недотримання мінімальних гарантій в оплаті праці.

     Враховуючи те, що життєвий рівень працюючих значно знизився у зв’язку з підвищенням цін на товари та послуги, подальше зменшення доходів  через невиплату індексації заробітної плати  викликає хвилю обурення в трудових колективах освітньої галузі нашого краю.

   Закликаємо депутатів – не обмежувати конституційні та законодавчі права і гарантії громадян, дбати про свій народ, рахуватися з ним та бути професіоналами й фахівцями своєї справи, аби підтвердити звання демократичної влади.

Учасники ХІ пленуму Закарпатської обласної

організації Профспілки працівників освіти і науки

 

Переглядів: 393 | Додав: Mshad | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Квітень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Архів записів